Horní menu

Drobečková navigace

Aktuality > Základní škola > Projekty školy > Škola v Evropě – Evropa ve škole - 29.11.2012

Škola v Evropě – Evropa ve škole - 29.11.2012



Datum konání:
29.11.2012

Na začátku byla celostátně vyhlášená soutěž o nejlepší projekt na téma Škola v Evropě –  Evropa ve škole. Nabídka zněla lákavě: vítězná škola získá částku 50. 000Kč na realizaci projektu. Našim deváťákům nechyběla chuť do práce, proto se pod vedením učitelky zeměpisu pokusili vymyslet, jak představit Evropu novým způsobem. A pak už stačilo poslat nápad do soutěže.

Opravdu jsme to nečekali!

Náš projekt v soutěži zvítězil a byl vybrán k realizaci.

Akci jsme pojali jako veletrh cestovního ruchu s názvem

Best of Europe  - Mikulovice 2012. 1st International Travel Fair

Rozhodli jsme se vžít se do rolí vystavovatelů na mezinárodním veletrhu, kteří informují o své zemi a snaží se ji propagovat co nejzajímavějším způsobem.

Rozdělili jsme se do dvojic a trojic a zvolili si libovolný evropský stát. Prvním úkolem bylo zpracovat k danému státu prezentaci, která bude předvedena prostřednictvím interaktivní tabule. Pak následovaly otázky:  Co nejlépe přiblíží daný stát? Co nabídnout?

Něco dobrého k snědku! Italskou pizzu, rakouský Sachrův dort, řecké tzatziki a gyros, slovenské ovčí sýry i Bratislavské rožky, Provensálskou paštiku, švýcarskou čokoládu.

Pro akci se podařilo získat i rodiče. Mnohé maminky i tatínci ochotně a nezištně pekli a připravovali pochoutky pro účastníky projektu.

Mnozí deváťáci se nestyděli obléknout si různé kostýmy: bačovský kožich, kuchařskou nebo malířskou čepici. Řecká skupinka naučila všechny účastníky základní kroky tance Zorba, ve slovenské expozici zase tančili se slovenskou zpěvačkou Kristýnou. Všichni zástupci expozic přivítali účastníky v jazyce daného státu.

Aby nikdo nebyl ošizen, pozvali jsme k účasti všechny žáky a učitele naší školy. Děti v průběhu programu odpovídaly na soutěžní otázky, naučily se různé tance a hlavně ochutnávaly evropské lahůdky. Zároveň se dozvídaly informace o evropských zemích a spoustu zajímavostí, které deváťáci velmi šikovně do své prezentace zapojili.

Na závěr všichni účastníci přidělovali body jednotlivým vystavovatelům. Nejen proto, že byla součástí projektu soutěž o nejlepší expozici, se deváťáci velmi snažili připravit své vystoupení co nejzajímavěji.

Projektový den v naší škole navštívili i mnozí hosté: starostové obcí, zástupci základních i středních škol z našeho regionu, delegáti Domu zahraničních služeb, novináři i někteří rodiče. Všichni měli možnost zúčastnit se naší akce, která probíhala po celé dopoledne. V závěru představili svoji prezentaci pracovníci Domu zahraničních služeb NAEP z Prahy. Účastníci získali informace o možnostech mezinárodní spolupráce na úrovni škol i obcí, které jsou těmito institucemi podporovány a financovány z prostředků Evropské unie.

Jak nakonec dopadla soutěž jednotlivých expozic?

Největší úspěch u žáků měla skupinka představující Slovensko ve složení: Josef Alexa, Jakub Pop a Lenka Procházková. Získali hlavní cenu.

Podle největšího počtu hlasů od vyučujících byly odměněny představitelky Švýcarska: Adriana Holá a Aneta Kudrnová.

Všem patří velká pochvala a dík za prima dopoledne.

 

ŠKOLA V EVROPĚ - EVROPA VE ŠKOLA - 29.11.2012 - FOTKY Z AKCE KE ZHLÉDNUTÍ ZDE
 

ŠKOLA V EVROPĚ - EVROPA VE ŠKOLA - 29.11.2012 - VIDEA Z AKCE KE ZHLÉDNUTÍ ZDE