Horní menu

Drobečková navigace

Aktuality > Základní škola > Historie ZŠ > Archiv článků 2011-2014 > Škola je zdroj informací

Škola je zdroj informací



Datum konání:
27.3.2012

 

V základní škole se žáci, učitelé, ale i rodiče setkávají se spoustou informací. Informace lze získávat z učebnic, encyklopedií a internetových a jiných zdrojů, ve kterých není jednoduché se zorientovat. Je na každém, jaký zdroj si zvolí. V současném světě je však nutné používat ty nejmodernější zdroje. Škola se snaží naučit žáky informace nejen získávat, ale také je třídit, porovnávat, porozumět jejich obsahu, chápat je v souvislostech, prakticky je využívat v životě a posuzovat důvěryhodnost jejich zdrojů. Tyto schopnosti patří do informační gramotnosti. Pro její rozvíjení je nutné, aby člověk pracoval i prostřednictvím nejmodernějších technologií.

Proto v rámci projektu EU - Peníze školám se také naše škola snažila získat v období nedostatečného financování škol prostředky na modernizaci vybavení. Počítačová učebna byla dovybavena 16 novými výkonnějšími počítači. Byl pořízen server, který je prostřednictvím nové počítačové sítě dostupný z každé učebny ve škole. Slouží jako centrální uložiště pro učitele i žáky. Každý žák i učitel má svou složku pro ukládání svých prací a výukových materiálů. Zároveň je možné se na každém počítači připojit k internetu. Součástí projektu je vytváření digitálních učebních materiálů (DUM). Všechny materiály se ověřují ve výuce a zároveň budou veřejně dostupné na internetu. Žáci i rodiče si mohou prohlédnout některé materiály na portále www.veskole.cz. Řadu z nich lze použít i na domácí procvičování učiva.

Věříme, že učitelé společně s rodiči dosáhnou toho, že naši žáci budou umět pracovat s informacemi a že se budou v současném světě dobře orientovat.